Ontspanning door aanraking

Alle kinderen zijn weleens druk, sommige kinderen zelfs heel vaak. En soms is dat niet prettig. Niet alleen voor jou of de omgeving, maar ook voor het kind zelf. Kinderen raken dan eigenlijk ‘buiten zichzelf’. Aanraken helpt om een kind weer rustig te krijgen. Ook als het boos is of erg moet huilen.

 

Aanraken heeft een troostende en rustgevende werking

Aanraken laat je kind zijn lijf voelen, waardoor zijn aandacht zich

kan verplaatsen naar zijn lichaam. En daar wordt ie rustiger van. Aanraken geeft ook verbinding. Verbinding zonder woorden.

Dat betekent wel, dat je het met beleid moet doen. Met aandacht, zodat je kunt zien hoe je kind reageert en jij je af kunt stemmen op je kind. Merk op wat je kind prettig vindt en wat hem lijkt te irriteren. Sommige kinderen zijn in beginsel niet zo dol op aanraken, dan moet je voorzichtig beginnen.

Leg je hand op de rug van je kind of op zijn schouders en doe verder even niks. Wacht af hoe je kind reageert. Of pak zijn handen beet. Aanraken is een goede manier om contact te maken met een kind wat uit zijn doen is. Wanneer je de juiste woorden niet kunt vinden om je kind te bereiken. Als je het met beleid doet, heb je kans dat je kruidje-roer-me-niet het langzamerhand toch fijn begint te vinden en er zelfs om vraagt.

En misschien heb jij wel een echt knuffelkind, zo eentje, die er nooit genoeg van krijgt. Hartstikke fijn, lekker van genieten. Knuffelen is goed voor je kind en voor jou  [:)]  Een lekkere knuffel geven kan een moeilijk moment afsluiten, laat vervelende gevoelens verdwijnen.

 

Ook kun je je kind af en toe masseren. Dat is echt niet moeilijk. Gewoon lange strijkbewegingen maken en zachtjes kneden of drukken. Als je er met je aandacht helemaal bij bent en afstemt op je kind (vraag gewoon of iets fijn is of niet), dan kun je eigenlijk niks fout doen. En het leuke is, je wordt er zelf ook beter van. Want aanraken maakt een stofje los in de hersenen, wat een goed gevoel geeft.

Een voetenmassage of even de oorschelpjes zachtjes masseren werkt goed voor het slapen gaan. Je kind ontspant zich en valt makkelijker in slaap.

 

Hier vind je nog meer informatie:
Babymassage spelenderwijs – auteur: Conny Coppen
Aanraken: een levensbehoefte – auteur: Marijke Sluijter
Strelen, masseren en aanraken – auteur: Pieter Langedijk

 

bron http://www.opgroeieninverbondenheid.nl/3114/ontspanning-door-aanraken-2/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+OpgroeienInVerbondenheid+(Opgroeien+in+verbondenheid)


Reageren