Hoe praat je met je kind over de dood

opvoeding07-09-2015 | 1249 x bekeken

De dood. Het is me nogal een onderwerp. Maar kinderen zijn er wel mee bezig en het niet bespreken is ook niet goed. Hoe praat je er dan wel over? Met onderstaande tips heb je in elk geval wat handvatten. 

 

1. Begin klein

Ziet hij dat vliegje? Dat vloog gisteren nog, maar nu leeft het niet meer. Als je een kind al op redelijk jonge leeftijd dit soort dingen

leert over de natuur (zonder er al te dramatisch over te doen), wordt de dood voor hem een natuurlijk onderdeel van het leven. Is zijn eerste confrontatie met de dood het overlijden van een opa of oma, dan moet hij in één keer wel érg veel behappen. 

 

2. Beantwoord vragen en blijf bij de feiten

Kinderen komen met vragen die bij hun leeftijd en ontwikkeling passen. Net zoals met iets ingewikkelds als seks, is het het beste maar gewoon bij de feiten te blijven. Als je hart stopt met pompen, houdt je lichaam ermee op. Met metafysische of filosofische verklaringen kan je kind helemaal niks. Zeg niet dat iemand ‘gewoon heel diep slaapt’, want dan wordt je kind zelf bang om te gaan slapen.

 

3. Geef vooral toe dat je iets niet weet

Nee, jij weet ook niet waar je hierna naartoe gaat. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen dat mensen daar verschillend over denken, maar dat veel mensen wél denken dat je dan naar een mooie en fijne plek toe gaat. 

 

4. Lees erover

Er zijn veel boekjes over de dood. Sommige al voor behoorlijk jonge kinderen, zoals het boekje ‘Lieve oma pluis’. Door het samen lezen van boekjes, kan je kind de dood (voor zover überhaupt mogelijk) op zijn niveau leren begrijpen. 

 

5. Gebruik rituelen en geef hem de ruimte

Net als volwassenen kunnen kinderen veel troost vinden in rituelen. Dus brand als hij dat wil vooral een kaarsje, geef een ster de naam van de overledene en laat hem – als hij daar behoefte aan heeft – een mooie tekening maken die hem aan de overledene doet denken. Geef je kind de ruimte om op zijn eigen manier te rouwen. Sommige kinderen doen dit het liefst alleen in stilte, anderen willen graag praten en weer anderen uiten het juist fysiek of emotioneel. Laat je kind weten dat alles wat hij voelt normaal is (zonder het te bagatelliseren!).

 

6. Stel je kind gerust

Als je kind zich realiseert dat iederéén dood kan gaan, kan dat zijn wereld op de grondvesten doen trillen. Want: wat als mama doodgaat? Het gaat erom dat hij weet dat er altijd iemand voor hem zal zorgen die van hem houdt. Benoem dat ook. Als mama dood zou gaan, dan zorgt papa voor je, anders oma, opa, tante, oom, enzovoort. Zo weet hij dat zijn basisveiligheid in elk geval is gewaarborgd, heel belangrijk voor een kind. 

 

Bron: http://www.famme.nl/hoe-praat-je-met-je-kind-de-dood/ 

 

neem je je kind mee naar een begravenis?

Reageren