Goed scheiden is niet makkelijk, maar wel mogelijk.

echtscheiding31-08-2015 | 1130 x bekeken

Er zijn ouders met strijd, maar er zijn ook ouders die zeggen: ‘Mijn relatie met mijn ex is nog nooit zo goed geweest’, of ‘Nadat ik mijn aandeel in de scheiding had onderzocht, lukte het me om met mijn ex en de kinderen af en toe samen pannenkoeken te eten.'

Een oordeel van anderen over scheiden, helpt niet. Een oordeel van een ander is voelbaar in het contact. Het is lastig voor vrienden, buren, leerkrachten of hulpverleners oordeelvrij te zijn over scheiding, omdat we nu eenmaal oordelen hebben. Maar een ondersteunende houding waarin de kwetsbaarheid rondom scheiding er mag zijn en een vraag ‘Kan ik iets voor jou of je kind doen,’ helpt wel.


Iedere ouder heeft een eigen reden om te scheiden.
Kinderen moeten die keuze aanvaarden. Voor hen is het een klus om er mee om te gaan. Als ouders blijven vechten, is dat een bedreigende situatie voor de cognitieve- en sociale ontwikkeling van het kind. Dan is het goed als hulpverleners ondersteunen op een manier dat er ruimte is voor de kwetsbaarheid. Laat het oordeel over aan de rechter.

Kinderen zijn heel loyaal aan hun ouders en hebben ouders nodig die respectvol zijn naar elkaar, dankbaar dat zij samen kinderen hebben gekregen. Ook dat is niet makkelijk en het kan jaren duren voordat gescheiden ouders zo ver zijn. Zij dienen hun aandeel in de strijd te onderzoeken. Soms ligt de oorsprong van innerlijke pijn nog voor de scheiding. Onverwerkte gevoelens bij de ouders en uit vorige generaties kunnen van invloed zijn op de aanhoudende strijd tussen ex-partners. Deze gaat ten koste van de ontwikkeling van de kinderen. Een oordeel daarover helpt niet, steun wel.

Wanneer ik een gescheiden ouder begeleid, dan kijken we naar meerdere aspecten in de situatie: de relatie met de ex-partner; de nieuwe partner; de plek als opvoeder en als stiefouder; en onverwerkte gevoelens en belemmerende patronen in het eigen gezin van herkomst en soms nog van vorige generaties.

Een voorbeeld: Een vader zoekt ondersteuning bij het omgaan met de kinderen, met name na de wisselmomenten. Hij is een halfjaar geleden gescheiden. Zijn eigen teleurstelling over de scheiding roept gevoelens op waar de kinderen op resoneren in het contact. Hij had geen makkelijke jeugd, hij miste veiligheid en steun thuis. In een één op één opstelling ontdekken we dat er onverwerkte rouw is bij zijn vader toen die kind was. Al deze dynamieken spelen mee in zijn situatie nu.

Cursus Verbinding na scheiding
Bij scheiding spelen er op allerlei niveau’s gevoelens die belemmeren. Om meer rust over de situatie van scheiding te krijgen, helpt het om die gevoelens te onderzoeken.

Wil je daar meer mee doen?
Dat kan in één op één begeleiding, neem hier voor contact op met http://www.kindenik.nl/ouder-en-kind/contact-adres/
Of in de cursus voor gescheiden ouders en stiefouders ‘Verbinding na scheiding’

Reageren