wat moeten moeders van jongens weten

opvoeding07-11-2015 | 490 x bekeken

Femke is moeder van een zoon. Dat dat anders is dan een dochter, daar is ze inmiddels wel achter. Terwijl haar driejarige nichtje urenlang aan tafel zit te knutselen, is haar Max met één kras op het papier klaar met zijn tekening en wil hij met iets gooien. Of springen op de bank. Ze kunnen zeggen wat ze willen, maar jongens zitten ECHT anders in elkaar dan meisjes.

 

Jongens moet je uitlaten
Een dag niet naar buiten is een dag niet geleefd. Als ik Max een dagje probeer binnen te houden, dan gaat ie op een gegeven moment dingen slopen. Hij MOET naar de speeltuin, of even op zijn driewieler, of gewoon doelloos rennen, rennen, rennen.


Takken zijn de Bomb?
Naar het bos met een zoon is geweldig. Ik wist niet dat takken zo fantastisch waren. Je kunt er in elke hand eentje hebben en heel hard rennen. Je kunt ermee tegen bomen slaan. Je kunt er zwaardgevechten met je vader mee voeren. Je kunt er hutten mee bouwen. De mogelijkheden zijn oneindig.


Poep is geinig 
Die van hemzelf (‘Kijke? Kijke?’) en die van zijn ouders (“Kijke, kijke?”).
Een vervoersmiddelen-obsessie is onvermijdelijk
Het eerste woord dat mijn zoon uitsprak was ‘auto’, daarna kwam ‘vliegtuig’, vervolgens ‘bus’, ‘brommer’, ‘motor’, ‘helikopter’. En het blijft leuk. Er kan geen vliegtuig over vliegen zonder dat Max anderen aanstoot en naar boven wijst: “Vliegtuig, vliegtuig!”


Borsten zijn cool
Ik hoor het van vriendinnen en collega’s ook: jongens hebben al vroeg een fascinatie voor borsten te pakken. Als ik met mijn zoon in bad zit, begint ‘ie standaard naar mijn borsten te wijzen en zegt ie: “Tietjes mamma? Ikke ook tietjes?” Als ik zeg dat hij eerder tepels heeft dan tietjes, is hij verschrikkelijk verontwaardigd.


Naaktlopen kan niet vaak genoeg
Lekker rennen in je blootje. Dat vinden bijna alle jongens reuze relaxed. Geen idee wat het is: de wind tussen de benen door, lekker die balletjes vrijelijk laten hupsen. Het kost mij in elk geval altijd heel veel moeite om Max aangekleed te krijgen na een badje.


Piemels zijn sowieso vreselijk leuk
Ze kunnen het er niet vaak genoeg over hebben of eraan zitten. “Piemel, mamma! Jij ook piemel?” “Nee, schat, ik heb geen piemel.”


Stenen moeten opgepakt worden
Grote stenen, kleine stenen… Pak ze op, gooi ermee. Ongelukken worden ingecalculeerd. Of eigenlijk niet, maar ja… Het is een niet te onderdrukken neiging.


Ze kunnen niet zonder Duplo
Investeer in Duplo. Jongens spelen er graag mee. Ze gaan helemaal door het lint als ze een trein met een spoor krijgen. Urenlang kunnen ze zich daarmee vermaken. Ze kosten wat, maar je krijgt er heel wat voor terug.


Er is altijd lawaai
Jongens schreeuwen, gooien, springen, smijten. Ze zitten zelden stilletjes in een hoekje.
Jongens adoreren hun moeder
Tot een bepaalde leeftijd willen jongens met hun moeder trouwen. Dat is fijn, want jij hoeft dan nog even niet te denken aan die schoondochter die er ooit gaat komen. Brrrrr…


Dure kleren kopen heeft geen zin
Een mooie dure lichte broek komt terug van de opvang met vlekken en gaten. Nieuwe prijzige schoenen hebben na twee dagen kale neuzen. Stop met merken: C&A, H&M, Zara…het is goed genoeg en mag kapot.

 

http://www.me-to-we.nl/wat-moeders-van-jongens-moeten-onthouden/

Reageren