Waarom je niet in discussie hoeft met je peuter

opvoeding18-01-2022 | 825 x bekeken

Ken je dat? Je wil iets van je kind en voor je het weet beland je in een ellenlange discussie die, voordat je het door hebt, ontaardt in een mega driftbui. Terwijl je alleen maar wilde dat het speelgoedautootje opgeruimd werd.

Discussies, hoe vermoeiend ook, zijn belangrijk voor de ontwikkeling, stelt Janet Lansbury (RIE Associate and a certified Parent/Infant Guidance Class instructor). Ze maakte speciaal een opsomming waarin ze uitlegt waarom dat zo is.


WEES DUIDELIJK

Oké, super fijn dat het zo gezond is. Maar je hebt er niet altijd zin in. Dat hoeft ook niet, stelt Lansbury. Kinderen gebruiken meningsverschillen soms ook om te ontladen. Hoe onredelijker de eis of het punt van onenigheid, des te duidelijker dat het hier om ontladen gaat. Lansbury tipt: verlies jezelf daarom niet in onredelijke discussies!

Kijk, dat levert je alweer wat conflictvrije minuten op in je leven. Houd in een dergelijke situatie voet bij stuk. Maar erken wel de gevoelens van je kind, vervolgt ze, want het blijft ontzettend belangrijk dat deze er mogen zijn. Lansbury stelt dat je op deze manier blijere kinderen en vooral minder discussies krijgt die ontaarden in een conflict. Over hoe je dan precies voet bij stuk houdt, schrijft Lansbury dat je vol zelfvertrouwen in je rol als leider moet staan. Niet boos, geïrriteerd, te streng of super serieus, want dat komt niet over als comfortabel in je rol zitten.

lees meer:

https://kiind.nl/waarom-niet-in-discussie-peuter/

Reageren