Camperen met kinderen

groenopvoedinguit met je kind05-09-2018 | 2835 x bekeken

14 REDENEN WAAROM EEN CAMPERVAKANTIE IDEAAL IS MET KINDEREN

 

Ik ben inmiddels zo’n vier weken op pad met de camper. Ik ben verliefd! Op onze camper, op deze manier van vakantie vieren en ook op Galicië trouwens. Waar we de afgelopen week doorheen reden. Maar daarover een andere keer meer. Eerst 14 redenen waarom een campervakantie met kinderen wat mij betreft ideaal is. En een tip voor het huren van een camper van iemand anders.

 

1. Nooit meer heimwee: altijd je eigen huisje bij je

Wat is nou fijner voor kinderen dan altijd je eigen huisje bij je hebben? Waar je ook heen rijdt, waar je ook met de camper staat, je hebt altijd een vertrouwd plekje om je in terug te trekken. Je eigen vertrouwde omgeving. In onze camper slapen de kinderen in een (vast) stapelbed en dat kleine hok dat ze hebben zien ze echt als hun eigen kamertje.
 

2. Geen vakantie-boekings-stress zes maanden van te voren

Stapte ik vroeger met het grootste gemak onvoorbereid met mijn rugzak in de trein naar week-ik-veel, zodra er kinderen zijn groeide de behoefte (noodzaak?) om tot in de puntjes voorbereid op vakantie te gaan. En zo leer je al snel dat de leukste appartementen, huisjes, glampingtenten die ook nog eens leuk en geschikt zijn voor kinderen al snel vergeven zijn. Is het voor de één misschien een feest om al in januari de zomervakantie te boeken, mij bezorgt het stress. En guess what? Met de camper kan je last minute alle kanten op. Zelfs op de dag van vertrek kun je je plan nog bijstellen.

 

3. Altijd dingen die ze lusten bij de hand

Ik verklaarde mijn ouders altijd voor gek: die namen een koffer vol Chocomel mee naar Spanje vroeger (in het vliegtuig!) omdat ik anders weigerde iets te drinken. Inmiddels snap ik dat eten en drinken in het buitenland niet voor ieder kind een feest is. Het brood is anders (lust ik niet!), het drinken onbekend (wil ik niet!). En dat je daar als ouder niet relaxter van wordt. Best fijn als je dan wat bekends uit de kast kan trekken. En ja, zo ben ik dus veranderd in de vrouw die potten pindakaas, chocopasta, een stuk kaas en pakjes Fristi meeneemt op vakantie. Ruimte genoeg in de keukenkastjes en de koelkast!

 

4. Geen moeilijke keuzes maken: neem gewoon al je knuffels mee

Die grote beer, die niet in een koffer past, die kan prima mee in de camper die je voor de deur inlaadt. Oh en wacht neem de familie konijn dan ook maar mee. En Stitch en Harry Larry. Ja joh, Koekiemonster en Ernie mogen voor het raampje. Oftewel: Teun nam ongeveer zijn hele knuffelfamilie mee. En slaapt prinsheerlijk tussen zijn vertrouwde vriendjes.

 

5. Inpakken is een stuk leuker!

Camper voor de deur zetten en pakken maar. Op de een of andere manier is kastjes inruimen in de camper een stuk leuker dan koffers inpakken. En je koelkast hoef je voor vertrek niet leeg te eten, want je neemt gewoon dat pak melk en het net aangebroken pakje boter mee. Superhandig voor onderweg ook. En dat pak soep dat toch nog op moest uit de voorraadla? Heel handig voor de eerste avond.

 

6. Je vakantie begint als je de straat uitrijdt!

Lange ritten met kinderen maken is niet altijd persé leuk (gelukkig hebben we daar de autoritbingo voor…), maar mét een camper toch echt een stuk relaxter. Iedereen heeft meer ruimte, zit minder op elkaars lip. Je kunt makkelijker iets uit de koelkast of uit de kastjes pakken, kinderen kunnen tekenen of iets spelen op de tafel voor zich. Mijn wijze vriend Boeddha zou zeggen: ‘Het gaat niet om de bestemming maar om de reis er naar toe.’  

 

7. ‘Ik moet plassen!’ is nooit meer een probleem

Als je een camper met toilet hebt (wat veel van die dingen wel hebben), dan wordt je leven tijdens het reizen een stuk relaxter. Geen stress als er geen wc, tankstation of restaurant in de wijde omtrek te bekennen is: je wc reist gewoon met je mee.

 

8. Zodra je er bent, ben je klaar

Ben je eenmaal op de plek van bestemming, dan is het een kwestie van parkeren en hup je kunt met de kinderen het zwembad in. Er hoeft geen tent opgezet te worden terwijl er een oververmoeid kind aan je been hangt. Je moet hoogstens de luifel even opzetten. Maar dat kan ook prima als je uit het zwembad komt.

 

9. De wijn staat altijd koud

Of je nou in de middle of nowhere kampeert of op een viersterrencamping staat, je kunt er altijd voor zorgen dat rond wine o’clock een koude witte wijn geschonken kan worden. En als het even meezit heb je nog een vriesvak ook. Kun je voor je kinderen rond die een ijsje eruit trekken. Iedereen blij!

 

10. Camping valt tegen? Wegwezen!

Hoe tof ik kamperen met een tent ook vind, als de camping tegenvalt pak je toch minder snel je spullen op. Is de camping die jij had uitgezocht toch niet zo idyllisch als op de plaatjes, het animatieprogramma iets te enthousiast, is de camping te saai, te druk of te tokkie? Zijn er te veel muggen, is het weer te slecht of zijn er te weinig speelkameraadjes voor je kinderen? Waarom zou je blijven? Je camper staat al te popelen voor nieuwe avonturen. Klap in die stoeltjes, rol de luifel in en ga op zoek naar een fijner plekkie.

 

11. Geen camping? Toch een slaapplaats

Het is even wennen en ieder land heeft zijn eigen regels, maar in veel gevallen heb je met een camper niet eens een camping nodig. Wij kampeerden deze vakantie op allerlei verschillende plekken: op een luxe camping mét wildwaterpark, op de stadscamping van Bordeaux, op de camping met het mooiste uitzicht over de oceaan, maar ook voor €14,00 op een camperplaats aan het strand van Capbreton, op de gratis parkeerplaats van de Spaanse supermarktketen Eroski (in Zarautz), en onze mooiste gratis overnachting was in een baai bij Valdoviño (zie de foto). In dit blog kun je lezen wat de wildkampeerregels zijn in een aantal landen.

 

12. Fietsen mee? Geen probleem!

Wij hebben mijn fiets en Teun zijn fietsje achterop de camper staan. En zo ben ik met hem door Bordeaux en San Sebastian gefietst (terwijl Keet en Henno op het skateboard gingen). Maakt Teun er een sport van zoveel mogelijk rondjes over de camping te fietsen en hoef je de camper niet te pakken als je ’s ochtends even naar de lokale bakker wilt voor een vers croissantje.

 

13. Oploskoffie niet nodig: neem gewoon je apparaat mee

Daar koffie één van mijn eerste levensbehoeftes is, hadden wij het briljante idee om ons eigen koffiezetapparaat mee te nemen. En zo maak ik iedere ochtend gewoon mijn eigen latte macchiato. Kan ik daarna weer de vrolijke wakkere moeder zijn.

 

14. Leren omgaan met onverwachte omstandigheden…

Tja… met een camper reizen is net als het gewone leven: soms loopt het anders dan je hebt gepland. Zo belandden wij op dag twee al op camping ‘La Garage’ met een kapotte turbo (dat schreef ik in dit blog). Uit een nieuwsbericht dat ik voorbij zag komen, blijken wij niet de enige te zijn die dat overkomt. Maar hé uiteindelijk (na een paar tranen), bleek dit een van de leukste dagen van onze vakantie te zijn geworden. Aardig leerpuntje dus voor onszelf én voor de kinderen: leren omgaan met onverwachte omstandigheden, leren omdenken én oplossingen zoeken. Inmiddels rijdt onze camper overigens beter dan ooit (zo goed dat we zelfs een snelheidsboete cadeau kregen van de Franse overheid…).

 

bron: http://clubvanrelaxtemoeders.nl/14-redenen-waarom-een-campervakantie-ideaal-is-met-kinderen/

Reageren