Goed slapen is van essentieel belang

antroposofiegezondheidopvoeding24-08-2023 | 496 x bekeken

Goed en lekker slapen

Goed en lekker slapen is afhankelijk van de ervaringen op de dag. Een dag moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om de slaap te bevorderen. Wij gebruiken voor de kinderen maar 5 voorwaarden om goed te kunnen slapen, benieuwd welke dat zijn? Lees meer in het kenniscentrum op onze website:

Tijdens de slaap verwerken we de ervaringen van de dag en doen we nieuwe energie op voor een nieuwe dag (of dagdeel bij middag slaap). We kunnen niet zonder slaap. Je zou kunnen zeggen dat een goede dag afhankelijk is van een goede nacht. Wij vinden daarom goed slapen heel belangrijk voor het opgroeien van jonge kinderen.

Als kinderen in de kinderopvang zijn, vraagt dit veel van ze. Ze zijn de hele dag in contact met anderen. De energie gaat al gauw daar naartoe, in plaats van naar hun fysieke en innerlijke ontwikkeling.

Goed slapen is van essentieel belang

 • om ervaringen te verwerken
 • om energie op te doen voor een nieuwe periode van contact met anderen.
 • voor de fysieke en innerlijke ontwikkeling.

Goed uitgeruste kinderen ontwikkelen zich beter en zijn beter in staat om op een positieve manier contact te maken met anderen.

Symptomen bij een tekort aan slaap of slaapproblemen

 • symptomen die lijken op ADHD of autisme spectrum stoornissen.
 • slecht luisteren, agressie.
 • gesloten gedrag waarbij het kind zich terug trekt en zich niet goed kan uiten.

Als er problemen ontstaan bij een kind, is het belangrijk om eerst te kijken of het kind wel voldoende slaap krijgt.

Goed en lekker slapen is afhankelijk van de ervaringen op de dag. Een dag moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om de slaap te bevorderen.


Er zijn 5 voorwaarden om goed te kunnen slapen:

 1. een herkenbaar, voorspelbaar ritme in de dag
 2. voldoende lichaamsbeweging
 3. kalme en voedende maaltijden
 4. voldoende één-op-één aandacht
 5. voldoende ruimte voor zelfscheppend spel (zonder bemoeienis van anderen, voornamelijk wij als volwassenen).

Wij streven ernaar de dagen op het kinderdagverblijf zoveel mogelijk aan deze voorwaarden te laten voldoen, zodat alle voorwaarden voor een goede slaap aanwezig zijn.


Een positieve houding ten opzichte van slaap

Een positieve houding ten opzichte van slaap van de volwassenen helpt ook om het kind goed in te kunnen laten slapen. Het is natuurlijk dat een kind leert om zelf in slaap te vallen, waarbij het vertrouwen van de ouder en pedagogisch medewerker van groot belang is om het kind rustig in te laten slapen.

Voldoende slaap

Uitgerust naar de kinderopvang komen is van groot belang. Een jong kind (0-7 jaar) heeft iedere nacht een aaneengesloten slaap van 12 uur nodig. Dit betekent dus bijvoorbeeld wanneer het kind om 7:00 uur op moet, het ook om 19:00 uur naar bed gaat.

Ritueel

Een vast en rustgevend slaap ritueel is hierbij van belang, evenals een rustig, geborgen slaapplekje. Een goede middagslaap helpt ook voor het inslapen ‘s avonds. Wanneer het kind overdag leert zichzelf over te geven aan de slaap, zal het dit ook makkelijk ‘s avonds doen.

Één middagslaap

Tussen de 1 en 2 jaar gaat het kind meestal over op één middagslaap. Ook deze slaap is van essentieel belang voor de peuter om uit te rusten van de ochtend en nieuwe energie op te doen voor de middag. Wanneer een kind moeilijk inslaapt kan er gekeken worden of er voldoende aan de 5 voorwaarden wordt voldaan.

Tussen de 2,5 en 3 jaar ontwikkeld zich het ik-besef en zal het kind voor het eerst ‘ik’ gaan zeggen. Ook dit kan gepaard gaan met verzet tegen de (middag) slaap, maar ook dan heeft het kind voldoende rust en slaap nodig om zich goed te voelen en zich gezond te kunnen ontwikkelen.

Bron: www.kinderopvang-degeheimetuin.nl
Reageren