alle schermpjes weg..!

gezondheidopvoeding30-06-2016 | 2245 x bekeken

ACHTER HET SCHERM WEG – VOORKOM OVERPRIKKELING

DOOR ANNEMIEKE NIEBORG 

Vroeger moest ik stoppen met buitenspelen als de straatlantaarns aan gingen. De meeste keren had ik het te laat door. Met rode wangen van het voetballen, want dat was wat we deden, ging ik naar huis. Inmiddels is het een kunst geworden om je kind de straat op te krijgen. Voetbal, blikspuit en verstoppertje hebben er een geduchte concurrent bij gekregen: het zwarte schermpje van computer, tv, tablet en mobieltje. Wat voor invloed heeft dat schermpje-kijken op onze kinderen en hoe krijgen we ze weer de buitenlucht in? Het aantal prikkels dat een mens vandaag de dag moet verwerken in vergelijking met een generatie geleden is enorm toegenomen. Hoe gaan onze kinderen daar fysiek en mentaal mee om?
De hyperaantrekkelijkheid van de wereld op tv legt een basis voor een tegenvallende werkelijkheid

 

Herinneringen maken op je iPad

Er bestaan prachtige films, series en websites. Wat een rijkdom, al die kennis die nu wereldwijd gratis voor iedereen beschikbaar is geworden dankzij het internet. Toch heb ik grote moeite met het toenemende schermkijkgedrag van onze nieuwe generatie. Het is te veel en te vaak. Een teveel aan social media doet af aan de werkelijkheid van omgaan met echte mensen. Ook bewegen we collectief minder door al dat aantrekkelijks dat ons en onze kinderen digitaal voorgeschoteld wordt. Laten we weer mooie herinneringen maken. Technologie is geweldig, maar het is geen gelijkwaardig substituut voor echte ervaringen. Je maakt weinig herinneringen, wanneer je kleine (of jij) onderuitgezakt achter een iPad hangt.

 

De verleidelijkste oppas

Ik heb een levendig dochtertje (2.5 jaar). Er is maar 1 ding dat mijn dochtertje per direct minder levendig maakt: als ik haar voor een scherm zet. Haar mondje gaat open hangen, haar ruggetje gaat krom en haar nekje steekt naar voren als een schildpadkopje uit zijn schild. Zo kijkt ze makkelijk een uur tv. Hoewel ik enorm kan genieten van de tijdelijke rust in huis, leer ik mijn kleine een paar ongewilde lessen door haar naar een programma te laten kijken.

 

meer lezen:

http://kiind.nl/article710/

 

Reageren