5 vragen over snotneuzen

gezondheid24-10-2015 | 1377 x bekeken

Kinderen zijn gemiddeld zes tot tien keer per jaar verkouden. Je hoeft je dus niet druk te

maken als je kind wéér verkouden is! Hier vijf vragen over een snotneus. 

 

1. HOE PIKT MIJN KIND EEN VERKOUDHEID OP?

Een verkoudheid kan zich makkelijk verspreiden. Een vriendje op de crèche of op school hoeft maar te niezen of de besmette druppeltjes vliegen in het rond. Je kind ademt ze in en via zijn neus komt het virus in zijn neus-keelholte. Ook via zijn handen kan hij een verkoudheid oplopen. Als een verkouden kind aan zijn neus of mond zit, kan hij het virus met zijn handen verspreiden door speeltjes te pakken.

 

2.  WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN BACTERIE OF VIRUS?

Bacteriën bestaan uit maar één cel en vermenigvuldigen zich door zich te delen. Virussen zijn nóg kleiner en hebben een ‘gastcel’ nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Een bacterie kun je bestrijden met antibiotica. Tegen virussen is het lastig om medicijnen te ontwikkelen, want bij een virusinfectie is het lastig om te herkennen welke cellen er besmet zijn en welke niet.

 

3. HET SNOT VAN MIJN KIND IS SOMS GROEN OF GEEL. IS DAT NORMAAL?

Een verkoudheid begint vaak met een waterige snotneus, maar soms komen er ook gele of groene bellen uit zijn neus. Dat komt door een enzym in zijn witte bloedcellen, dat het immuunsysteem naar de luchtwegen stuurt om tegen de verkoudheid te vechten. Het is een teken dat zijn lichaam hard aan het werk is. Ook van bloed in het snot hoef je niet te schrikken. In een neus zitten kleine bloedvaatjes en die springen makkelijk open door veel snuiten of neuspeuteren.

 

4. WANNEER KAN IK MIJN KIND LEREN ZIJN NEUS TE SNUITEN EN HOE DOE IK DAT?

Rond zijn tweede zou je kind zijn eigen neus kunnen gaan snuiten. Vaak pikt hij het gewoon op door zijn ouders na te doen, maar dan moet hij wel snappen wat er precies gebeurt. Kan je kind nog niet met zijn mond blazen, dan is dat de eerste stap. Laat hem bijvoorbeeld zien hoe je een kaars uitblaast. Dan ga je oefenen met blazen door zijn neus. Liefst op een moment dat je kind verkouden is, zodat hij meteen het effect merkt. Zorg wel dat hij niet te hard blaast, want dan komt er snot in zijn holtes en dat kan voor ontstekingen zorgen.

 

5. WAT KAN IK DOEN OM DE VERKOUDHEID WAT TE VERLICHTEN?

Een verkoudheid kan je kind behoorlijk in de weg zitten. Medicijnen zijn er niet tegen, maar je kunt wel zijn verstopte neus openhouden met neusspray of met neusdruppels. Bij de apotheek weten ze precies welke varianten er geschikt zijn voor jonge kinderen.

 

Bron: Ouders van nu

Reageren