Vitale voeding

antroposofieduurzaamgroen03-12-2013 | 1859 x bekeken

Door Giovanna Gomersbach van(www.vitaalbewustzijn.nl)
 

Onze voedingsbronnen voorzien ons van levensenergie. Het bewustzijn hiervan is groeiende..

Ik vind het leuk om de menselijke nieuwsgierigheid te prikkelen en ik richt graag de aandacht op de schoonheid van natuurlijke producten.

Met name voor de zintuiglijke ontwikkeling van kinderen is dit belangrijk, want dit is essentieel voor de ontwikkeling van lichaamsbewustzijn en een innerlijk kompas. Het is jenavigatiesysteem om te kunnen selecteren (proevend, tastend, ervarend) welke voeding en welke informatie echt bij jouw unieke persoonlijkheid past. En smaakontwikkeling is zelfs een essentieel aspect in identiteitsvorming.

‘The evolution of personal taste coincides with the development of our individuality. Developing our own taste is a way to build a base and the perfect road to being authentic’

 

(uit: Beauty and the Soul ~ Pierro Ferruci)

 

Groeiend voedselbewustzijn is nodig, omdat veel mensen in de westerse wereld het contact met hun voedsel zijn kwijtgeraakt. In onze cultuur is grote afstand ontstaan tussen de natuur en onze dagelijkse bezigheden. Zodanig, dat het besef van waar ons welzijn op is gebaseerd, verloren ging in de waan van de dag. En de kennis over waar onze voeding uit bestaat, is door de nutritionistische wetenschap in onsamenhangende elementen gehakt. Het scheelt niet veel of het zijn de media en de supermarkten die bepalen wat de mensen w-eten.

Jezelf kunnen voeden, is een levenskunst. Gelukkig is er tegenwoordig een herleving van natuurlijke waarden en h-eerlijke w-etenswaardigheden. Het is hip, lekker, gezellig, ethisch en belangrijk om aandacht te hebben voor eten, drinken, gezondheid, milieu en sociaal economische duurzaamheid. En gewichtsbeheersing draait niet meer om dieten volgen, maar om levensstijl en keuzes maken.

Hoe maak je keuzes die bijdragen aan persoonlijk en algemeen welzijn? Hoe kies je de voeding die bij je past en die je kunt inpassen in de dagelijkse praktijk? Het valt niet mee om je weg te vinden in de overvloed aan informatie en het levensmiddelenaanbod. Er heerst verwarring en een ontspannen relatie met voedsel is bij velen ver te zoeken. Zelfs wanneer je besluit goed voorlichaam en geest (en voor je kinderen) te willen zorgen, dan blijkt dat de meeste mensen weinig basisbagage hebben voor het gezonde, lekkere maaltijden.

Wat maakt eten nu eigenlijk bewust, vraag ik mij al schrijvende af. Eigenlijk heb ik dat wel benoemd, maar het gaat verder, wanneer je bedenkt dat onze eetgewoonten onze relatie met het leven weerspiegelen. Je kunt er in zien hoe je je verhoudt tot je lichaam en je gezondheid. En ook hoe je in het leven staat t.a.v. je omgeving en de aarde. Het bijzondere wat ik in dit verband heb ontdekt is dat onze voedselkeuzes zelfs in relatie staan tot het hele universum. Maar dit is een verhaal apart..


Een aspect hiervan kan ik hier wel belichten. En dat is de levensenergie in natuurlijke voeding. De natuur, onderdeel van het universum, voorziet ons van vers voedsel en vers water. Vers betekent levend. Het is niet voor niets dat we hier zo van genieten! Er is eigenlijk niets lekkerder dan knapperige, sappige, geurige en kleurrijke, vers geplukte groenten en fruit, toch? Dat komt waarschijnlijk doordat ons lichaam gevoelig is voor en blij wordt van de hoge mate van lichtenergie in deze gewassen. Het zijn levende organismen, net als wij. Bovendien is lichtenergie een informatiedrager.

Terug naar het hier en nu.. Je smaak ontwikkeling wijst je de weg naar natuurlijk welzijn. Graag inspireer ik je om van iedere maaltijd een klein feestje te maken. En om met aandacht en alle zintuigen te genieten van de natuurlijke rijkdom aan voeding. Niet in de laatste plaats omdat je zo lichamelijke en geestelijke processen faciliteert en helpt regenereren! Met andere woorden, er is geen betere manier om te zorgen voor een stabiel gewicht, vitale energie en een gezonde uitstraling.

Eten is eigenlijk het meest intieme wat er is. Wat je tot je neemt wordt deel van jou. Je geeft je lichaam en leven letterlijk en figuurlijk vorm met je voedselkeuze. Wij zijn zelf net als onze natuurlijke voedsel bronnen gemaakt van water, licht en mineralen. Van aarde en universum. Van materialiserende energie. Daarom nodig ik je uit om je bewust te zijn van de waarde van het gezegde ‘je bent wat je eet, eet waar je van gemaakt bent’. En er gaat een wereld voor je open aan zintuigstrelende, voedzame, helende en verjongende energiebronnen.

 

vitale voeding toegewenst,

 

Giovanna

www.vitaalbewustzijn.nl

Reageren