Wir- war van gevoelens bij kinderen door echtscheiding

echtscheiding09-02-2015 | 52 x bekeken | 0 reacties
DSC08712.JPG

Onderschrift

Voor een kind is het uiteenvallen van het oorspronkelijke gezin een grote bedreiging in het gevoel van houvast. Dit begint al wanneer er zodanige spanningen zijn tussen de ouders waarbij het kind het vertrouwen verliest dat de ouders het samen oplossen.

Deze spanningen geven een kind zoveel onrust dat het kan leiden tot gedrag dat ouders zien als lastig en onbegrijpelijk gedrag.

Soms voelen ouders en kind zich onmachtig om daar iets in te veranderen. Als je naar dieperliggende gevoelens wilt kijken, dan 

zijn er meer oplossingsmogelijkheden.

Voor een kind geeft het oorspronkelijke gezin verbondenheid en houvast: het geeft betekenis aan ‘uit wie kom ik voort, bij wie hoor ik’. Dat zijn gevoelens die een kind minder uit, maar die wel worden geraakt op een diepere laag. Wanneer ouders uit elkaar gaan, raakt dat bij een kind aan die basis van houvast. Dit verward een kind zonder dat het er woorden bij kan vinden. Die verwarrende gevoelens uit het op een andere manier.

 

Hoe help je als begeleider het kind en het gezin om weer meer houvast te ervaren?

Mag het van beide ouders houden?
Krijgt het kind zowel in woorden als in de lichaamstaal van een ouder de permissie om ook van de andere ouder te houden? Is een ouder is staat om voorbij de pijn van de scheiding ruimte te geven aan het kind om van beide ouders te mogen houden.

Soms zijn er zoveel pijnlijke dingen gebeurd dat een ouder dit niet aankan. Het kind is 50% van elke ouder en wil van beide ouders houden. Hoe werk je dan met het kind en de ouder om hier voor beiden een stap in te kunnen maken?

 

Meer informatie :

 http://www.kindenik.nl/ouder-en-kind/familiesysteem-stress-ouders-kind-scheiding-samengestelde-gezin/

 

Reageren
Realisatie: Ginolica | Oplossingen voor het web