Hoe ga je om met drukke kinderen ?

opvoeding03-03-2014 | 61 x bekeken | 0 reacties

 

DSC06432.JPG

Onderschrift

Drukke kinderen – met en zonder de diagnose ADHD - kunnen een behoorlijke test zijn voor hun ouders. Alle kinderen zijn gebaat bij veel liefde en begrip krijgen. Maar wat doe je als je het écht even niet meer weet? Hoe voorkom je escalatie? Hieronder een zestal tips met uitleg.

 

 

 

 

 

Bekijk de wereld vanuit het kind

Hoe zou jij het vinden als niet je kind, maar jij in een wereld leefde waarin de meeste mensen heel traag waren? Ze bewegen tergend langzaam en aan hun gepraat komt ook maar geen einde. Daarnaast wordt jou steeds verzocht om je tempo aan hen aan te passen, dus: stilzitten, zinnen afmaken, anderen uit laten praten. Je zou het uit willen schreeuwen: ‘Schiet nu eens op!’ 
Je werkelijk inleven in het drukke kind, biedt al een heel nieuw perspectief.
 

Creëer een eigen ruimte

Creëer een eigen plek in of rondom huis voor jezelf. Liefst een ruimte die je af kunt sluiten en waar je een bord op de deur kunt hangen dat aangeeft of anderen er welkom zijn. Dit is jouw plek om te doen wat je wilt, even weg te zijn van alle drukte en om op te laden.
 

Ga naar een bouwmarkt

In iedere bouwmarkt zijn ze te koop: de welbekende blauwe hoofdtelefoons. Haal er één voor jezelf in huis. Niet om ‘m demonstratief op je hoofd te planten, als de irritatiegrens al lang is bereikt. Nee, om ‘m op zetten als je voelt dat je ruimte voor je kind niet heel groot meer is en het niet mogelijk is om naar een afzonderlijke ruimte te gaan. Andere vorm van gehoorbescherming, zoals oordopjes werken natuurlijk ook.

Goed, we zijn op de helft van de tips. Begint er iets te dagen? Ze gaan tot nu toe enkel alleen over jou als ouder.

Ze zijn erop gericht om bij jou een gedragsverandering teweeg te brengen in plaats van bij je kind. In de meeste situaties kan de vraag ‘Hoe ga je om met drukke kinderen?’ beter vervangen worden door: ‘Hoe ga je om met jezelf?’ Omdat jij meestal degene bent die er last van heeft. Of het ‘drukke’ kind hinder ondervindt, is maar zeer de vraag. Zelfs als je er heel zeker van bent dat het kind daadwerkelijk onrust ervaart, is dit nog jouw perceptie, jouw werkelijkheid. Toch kan het zijn dat je iets van een ‘druk’ kind gedaan wilt krijgen. Dat je wilt dat dingen anders gaan dan dat ze gaan. Daarvoor zijn de drie andere tips.

 

Anne van Hees is onderwijskundige en begeleidt mensen met ADHD

lees meer:

 

http://kiind.nl/articles/648/Hoegajeommetdrukkekinderen.html

 

Reageren
Realisatie: Ginolica | Oplossingen voor het web